Kissan hankinta on suuri sitoumus. Lue käytännön vinkkejä kissan hankintaan, kodin valmisteluun sekä ensimmäisiin askeliin kissanomistajana. Lisäksi saat tietoa mm. kissan tarvitsemista tarvikkeista.
Täältä löydät käytännön vinkkejä ja neuvoja kissan hankintaan ja kissalle tarpeellisten tuotteiden löytämiseen. Kissataloissa monet kissat etsivät omaa kotia - olisiko sinulla koti kodittomalle kissalle?
Kissan hankinta on pitkäaikainen sitoumus, joka vaikuttaa päivittäiseen elämääsi. Mieti, miten kissa sopii elämäntyyliisi ja sosiaaliseen elämääsi. Kissa voi tuoda paljon iloa, mutta se vaatii myös hoitoa, aikaa ja taloudellisia resursseja.
Kissa tarvitsee huomiota eikä sitä tulisi jättää yksin liian pitkäksi aikaa. Kissa kaipaa seuraa ja tarvitsee sosiaalista kontaktia vähintään kerran päivässä. Olisi hyvä, että kissa ei ole yksin yli 8-10 tuntia päivässä, eikä kissaa saa koskaan jättää yksin päivää pidemmäksi ajaksi. Pohdi, miten työaikasi ja matkustustottumuksesi vaikuttavat kykyysi huolehtia kissasta.
Kissat voivat elää jopa 20 vuotta tai kauemmin, mikä tekee kissasta pitkäaikaisen perheenjäsenen. Päivittäinen hoito sisältää kissan ruokinnan, leikkimisen ja kissanvessan siivoamisen, jos et käytä automaattista kissanvessaa. Kesäaikaan jotkut kissat nauttivat valjaissa ulkoilusta.
Kissasta koituvia kustannuksia ovat mm. rokotukset, mahdollinen sterilointi/kastrointi sekä perusvarusteet, kuten kissanvessat, kiipeilypuu ja ruoka- ja vesikupit sekä lelut. Lisäksi tulee kuluja kissanruoasta, kissanhiekasta, eläinlääkärikuluista ja mahdollisesta kissavakuutuksesta ja hoidosta matkojen ajaksi.
Uuteen kotiin totutteluun feromonihaihdutin.
Kissanvessoja yksi enemmän kuin kissoja.
Kissanhiekkalapio ja hajut neutraloiva puhdistusaine kissanvessan siivoamiseen.
Kissoilla on heikko janontunne ja kissan juoma-automaatti on hyvä vaihtoehto lisäämään kissan nesteensaantia. Virtaava vesi houkuttelee kissaa juomaan, mikä tukee virtsateiden ja munuaisten terveyttä.
Erilaisia kissanleluja. Ruoan voi tarjota aktivointilelusta: ruokavirikkeet auttavat pitämään kissan tyytyväisenä.
Kissan elämänvaiheeseen sopivaa kissanruokaa.
Kissan ruoka-automaatti on avuksi säännöllisten annosten tarjoamisessa mm. työpäivän aikana tai yöllä.
Jos ulkoilutat kissaa, tarvitset kissan valjaat ja hihnan, esim. Flexin.
Kissan kuljetuslaatikko. Muovinen kantokoppa, jossa on myös kattoluukku, on hyvä vaihtoehto mm. eläinlääkärikäynteihin.
Kissan turkille sopiva harja.
Lihaisia kissanherkkuja palkitsemiseen.
Kesällä kissat viihtyvät usein parvekkeella. Mikäli parveke ei ole lasitettu, parvekeverkko auttaa turvaamaan tilan, jotta kissa ei pääse putoamaan. Muista myös suojata valjaissa ulkoileva kissa kesäaikaan punkeilta.
Ensimmäinen päätös on valita, hankitko kissan kasvattajalta, yksityishenkilöltä vai eläinsuojeluyhdistykseltä.
Hankkimalla kissan vastuulliselta kasvattajalta saat tietoa rodun ominaisuuksista, terveystilanteesta ja kissan sukutaustasta.
Eläinsuojeluyhdistykseltä kodittoman kissan hankkimalla annat kissalle uuden mahdollisuuden ja usein edullisemmalla hinnalla.
Eri kissarodut eroavat toisistaan luonteeltaan ja hoitotarpeiltaan. Valitse kissatyyppi, joka sopii elämäntyyliisi.
Aktiiviset rodut: mm. bengali ja abessinialainen tarvitsevat paljon leikkiä ja liikuntaa ollakseen onnellisia. Aktiivinen kissa tarvitsee rauhallista enemmän sosiaalista kontaktia ja voi reagoida psyykkisesti pitkään yksinoloon.
Rauhallisemmat rodut: mm. ragdoll ja brittiläinen lyhytkarva ovat kissamaailman lempeitä jättiläisiä, jotka ovat itämaisia kissoja hiljaisempia eivätkä kaipaa jatkuvaa ihmisen huomiota.
Maatiaiskissalla tarkoitetaan kissatyyppiä, joka on muodostunut kissojen lisääntyessä vapaasti keskenään ihmisen siihen puuttumatta, ne eivät siis ole erityisesti mitään rotua. Rotukissat taas ovat järjestelmällisesti jalostettu tietyn tyyppisiksi.
Erilaiset turkinhoitotarpeet: Pitkäkarvaiset kissat vaativat enemmän turkinhoitoa: yleensä harjaus kerran viikossa auttaa pitämään takut poissa. Sekä lyhyt- että pitkäkarvaisisita kissoista lähtee karvaa, ja säännöllinen harjaus erityisesti karvanlähtöaikaan auttaa pitämään kodin siistimpänä karvoista.
Etsi kasvattaja tai myyjä, joka on avoin kissojen terveydestä ja elinolosuhteista. Käy katsomassa kissaa ennen ostoa ja varmista, että myyjä tarjoaa asiakirjat rokotuksista ja terveystarkastuksista sekä rotukissan rekisteröinnistä Kissaliittoon. Kissaliiton alaisen kasvattajan pentujen on luovutushetkellä oltava tunnistusmerkittyjä mikrosirulla, ulkopuolisten organisaatioiden kissat rekisteröidään kotikissojen sirurekisteriin. Suomessa kissat suositellaan rokotettavaksi kissaruttoa, kissaflunssaa ja tarvittaessa myös rabiesta vastaan. Kissojen rokotustarve vaihtelee kissan ympäristön ja kissapopulaation mukaan. Sisäkissa, joka ei käy koskaan ulkona, ei tarvitse yhtä laajaa rokotesuojaa kuin esim. näyttelyissä käyvä kissa. Kissan rokotus onnistuu ostosten yhteydessä: kaikissa Peten Koiratarvikkeen myymälöissä on myös eläinlääkärin vastaanotto lemmikin perusterveydenhuoltoon.
Kissanpennun rokotukset:
8–9 viikkoinen pentu: kissarutto- ja flunssarokotte eli kolmoisrokote ennen pennun luovuttamista uuteen kotiin
12-viikkoinen pentu: kissarutto- ja flunssarokote eli kolmoisrokote
16-viikkoinen pentu: kissarutto- ja flunssarokote eli kolmoisrokote sekä tarvittaessa rabiesrokote.
Vuoden ikäinen kissa: kolmoisrokote ja rabies, tehosteet 1-3 vuoden välein ja rabies kolmen vuoden välein.
Ennen ostopäätöstä varmista, että kissa on terve:
Onko sillä tarvittavat rokotukset?
Onko se käynyt eläinlääkärin tarkastuksessa?
Näkyykö sairauksia tai terveysongelmia?
Hyvä vakuutus auttaa kattamaan eläinlääkärikulut onnettomuuksien ja sairauksien varalta. Vakuutus voi sisältää:
Eläinlääkärikulujen korvauksia
Kissan henkivakuutuksen
Tämä varmistaa, että kissasi saa tarvitsemansa hoidon ilman taloudellista taakkaa. Vakuutuksesta on kuitenkin kuluja ja se ei korvaa esim. rokotuksia tai kissan hammaskivenpoistoa. Eri vakuutusyhtiöiden tarjoamia vakuutuksia kannattaa vertailla päätöksenteossa.
Kun kissa saapuu uuteen kotiin, pyri tekemään siirtymästä mahdollisimman stressitön. Poista kissalle myrkylliset kasvit ja pienet esineet, jotka voivat olla nieltynä vaarallisia.
Anna kissalle aikaa tutustua ympäristöönsä omassa tahdissaan. Luo rauhallinen paikka, johon kissa voi vetäytyä lepäämään ja tuntea olonsa turvalliseksi. Feliway-feromonihaihdutin helpottaa kissan sopeutumista: jotkut kissat stressaantuvat, kun niitä siirretään paikasta toiseen. Feliway ennaltaehkäisee kissan stressiä, mikä voi näkyä kissan vetäytymisellä omiin oloihinsa ja menettämällä halunsa leikkimiseen ja seurusteluun.
Vahinkojen ehkäisy: Kissa voi hyväksyä helpoiten avoimen hiekkalaatikon tai suuren katollisen kissanvessan, missä mahtuu hyvin kääntymään. Kissa käyttää vain puhdasta kissanvessaa. Yleisenä sääntönä voi pitää, että kissanvessoja on hyvä olla vähintään yksi enemmän kuin kissoja: näin kissalla on todennäköisesti aina puhdas vessa käytettävissään ja kissa voi valita mieluisen paikan. Sijoita kissanvessat eri tiloihin rauhalliseen paikkaan ja eri tilaan kuin missä kissa syö tai nukkuu: kissa ei halua tehdä tarpeitaan lähelle paikkaa, missä se syö tai oleskelee. Kissalle epämieluisaan paikkaan sijoitettu kissanvessa voi johtaa tarpeiden tekoon muualle kuin hiekkalaatikkoon.
Käytä alkuun sitä kissanhiekkaa, johon kissa on tottunut ja tee mahdolliset muutokset vähitellen sekoittamalla uutta hiekkaa vanhaan. Siivoa paakut kissanvessasta päivittäin ja pese kissanvessa säännöllisesti hajuja poistavalla puhdistusaineella.
Kalusteiden suojaaminen kynsiltä: Varmista, että kissalla on riittävästi raapimapuita. Niihin voi suihkuttaa kissanminttusprayta houkuttelemaan kissaa käyttämään niitä.
Tarjoa kissalle suojaisia pesäkoloja, joissa se tuntee olonsa turvalliseksi. Kissat viihtyvät korkealla, mistä näkee ympärilleen - kokeile sijoittaa kissan peti esim. kaapin päälle.
Kärsivällisyys ja johdonmukaisuus ovat avainasemassa, jotta kissa oppii uudet rutiinit.
Tarjoa kissalle aktivointileluja ja -pelejä, saalistettavia leluja ja kissanpuita ja leiki kissan kanssa, jotta vältät kissan tylsistymisen ja mahdolliset käytösongelmat. Leikkiminen kehittää kissan ja ihmisen suhdetta, stimuloi kissan luontaisia vaistoja ja auttaa pitämään kissan tyytyväisenä. Kuivaruoan voi tarjota kissalle aktivointileluista, niin kissa saa itse olla aktiivinen ruoanhankinnassa. Märkäruoka sopii levitettäväksi nuolumatolle: kohokuvioiselta pinnalta ruoan syöminen vie aikaa ja tarjoaa rauhoittavaa tekemistä kissalle. Lue lisää kissan ruokinnasta.
Kissanpennut nukkuvat jopa 20 tuntia päivässä! Varmista, että pennulla on rauhallinen ja mukava nukkumapaikka.
Leikki on tärkeää pennun kehitykselle. Leikin kautta pennut oppivat sosiaalisia taitoja ja kehittävät metsästysvaistojaan. Suosittuja leluja ovat:
Kissanonget ja huiskat - leiki kissan kanssa päivittäin: lelun saalistaminen tuottaa kissalle samaa mielihyvää kuin oikeasti saalistettaessa.
Kissan pelit ja aktivointilelut tarjoavat aktiivista tekemistä ja ruokavirikkeitä kissalle.
Sosiaalistaminen normaaliin arkeen kuuluviin asioihin auttaa pentua kasvamaan itsevarmaksi ja sosiaaliseksi. Kissanpennun tärkein sosiaalistumiskausi on 2-7 viikon iässä kasvattajan luona ja sosiaalistamista tulee jatkaa pennun tullessa uuteen kotiin 14 viikon ikäisenä: tämä tärkeä vaihe kissan elämässä vaikuttaa siihen, millainen kissasi on koko sen elämän.
kodinkoneiden äänet, imurointi
ovikellon ääni
perheen muut lemmikit
uudet ihmiset
lapset
turkin harjaaminen
kissan hampaiden pesu
kuljetuslaatikkoon meneminen.
Kissat ovat tyytyväisiä tutussa ja rauhallisessa ympäristössä, ja ne tarvitsevat aikaa uusiin asioihin tottumiseen. Etene uuden kissan ja muiden perheen lemmikkien tutustuttamisessa hitaasti. Anna lemmikkien tutustua ensin toistensa hajuihin näkemättä toisiaan: vaihda esimerkiksi petejä ja leluja. Aloita tutustuttaminen lyhyillä hetkillä kontrolloidusti. Kissan ja koiran tutustuttamisessa pidä koira hihnassa, jotta koira ei säikäyttäisi kissaa. Pidennä rauhallista yhdessäoloaikaa asteittain ja seuraa lemmikkien käytöstä: jos huomaat pelkoa tai aggressiivisia eleitä, palaa taaksepäin ja etene hitaammin. Palkitse lemmikkejä herkuilla rauhallisesta käytöksestä ja ole kärsivällinen.
Anna kissan tutustua uusiin ihmisiin ja lapsiin omassa tahdissaan. Rennosti uusien ihmisten seurassa viihtyvälle kissalle voi tarjota makupaloja tai vieras voi leikittää kissaa esim. kissanongella. Kun kissanpentu yhdistää mukavat asiat vieraisiin ihmisiin, se suhtautuu aikuisenakin reippaasti ihmisiin.
Mikäli aiot ulkoiluttaa kissaa valjaissa, totuta kissa valjaiden pukemiseen ja niissä liikkumiseen. Palkitse kissaa herkuilla valjaiden pukemisesta ja pidä niitä pieniä hetkiä alkuun sisällä kissan päällä. Tarjoa kissalle ruokaa tai muuta mieluisaa puuhaa, jotta se yhdistää valjaat mukaviin asioihin. Ulkoilu tapahtuu aina kissan ehdoilla. Kannattaa aloittaa aurinkoisena päivänä rauhallisessa pihaympäristössä.
Kissan kuljetuslaatikko voi tulla tarpeeseen mm. eläinlääkärikäynnillä. Voit helpottaa kissalle usein epämiellyttävää eläinlääkärikäyntiä totuttamalla sitä kuljetuslaatikossa olemiseen ja matkustamiseen. Tuttu kuljetusboksi lisää turvallisuudentunnetta. Laita avoin ja kissalle tutun tuoksuisella pehmusteella varustettu kuljetuslaatikko paikkaan, jossa kissa oleskelee mielellään ja anna kissan tutustua siihen omassa tahdissaan. Laita kuljetuslaatikon sisälle ja lähelle herkkuja tai mieluinen lelu, voit myös suihkuttaa sisälle feromonisuihketta. Kissalla voi kestää viikkoja mennä koppaan sisälle, ole kärsivällinen. Kun kissa oleilee kopassa mielellään, voit edetä kopan sulkemiseen hetkeksi ja vähitellen kantamisen ja lyhyen automatkan harjoitteluun. Etene pienin askelin ja palkitse kissaa.
Totuttamalla kissaa uusiin asioihin ennaltaehkäiset kissan arkuutta ja stressiä. Huolettomasti normaaliin elämään kuuluviin asioihin suhtautuva kissa on arjessa helppo lemmikki.