Milloin lisäravinteet koiralle ovat tarpeellisia? Käyttöaiheita koiran vitamiineille ja lisäravinteille on erilaisia, ja ne vaihtelevat terveydentilan, iän, ruokavalion ja liikunnankin mukaan: urheilevat koirat tarvitsevat tukea mm. palautumiseen, suorituskyvyn tueksi ja nivelien hyvinvointiin. Onko vaivana koiran karvanlähtö ja kiilloton turkki, koiran ripuli tai herkkä vatsa? Tai onko seniorikoiralla nivelvaivoja tai koiran nivelrikko? Erilaiset koiran elämäntilanteet voivat lisätä lisäravinteiden tarvetta. Koiran vitamiinit ja lisäravinteet tukevat koiran hyvinvointia, hyvää elämänlaatua sekä ehkäisevät puutostiloja.
Seniorikoiran vastustuskyky ja ravintoaineiden hyödyntäminen heikkenevät ja monivitamiini voi olla tarpeen. Koiran nivelien terveydestä kannattaa huolehtia kaikissa ikävaiheissa, mutta erityisesti seniorikoirilla, joiden nivelnesteen tuotanto voi vähentyä, nivelet jäykistyä ja liikkumisesta tulla hankalaa. Omega-3-rasvahapot toimivat hyvin yhdessä E-vitamiinin sekä nivelravinteiden, kuten glukosamiinin ja kondroiniinin kanssa. Ne ovat olennaisia terveen rustokudoksen ylläpidossa ja tarpeellisia seniorikoiralle. Ravintoöljyt ovat hyvä omega-3-rasvahappojen lähde ja ne sopivat kaikenlaisten ruokavalioiden lisäksi jatkuvaan käyttöön. Kalapohjaisesta ravintoöljystä on monenlaista hyötyä: ne mm. tukevat nivelien, ihon ja turkin hyvinvointia sekä aivojen normaalia toimintaa.
Fyysisesti kovassa rasituksessa B- ja E-vitamiinien tarve kasvaa. B-vitamiini vaikuttaa mm. lihaksiston ja hermoston toimintaan ja E-vitamiini lievittää rasituksen aiheuttamaa hapettumista, nopeuttaa palautumista ja auttaa siten parantamaan suorituskykyä. E-vitamiini suojaa myös stressin vaikutuksilta. Esimerkiksi agilitykoiran nivelet ovat koetuksella ja nivelravinteita on hyvä antaa nivelien terveyden tueksi. Mm. glukosamiini, kondroiniinisulfaatti, MSM ja hyaluron tukevat nivelien hyvinvointia, esimerkiksi Trikem Hyaluron 365 sisältää näitä kaikkia.
Aktiivisesti liikkuvan koiran nesteytyksestä kannattaa myös huolehtia. Palautusjuomajauheet sisältävät jaksamista ja palautumista tukevia ravintoaineita ja hyvänmakuisina ne kannustavat koiraa juomaan riittävästi sekä auttavat ylläpitämään nestetasapainoa.
Koiran puutostilat voivat ilmetä monenlaisina lievinä oireita ja epämääräisinä terveysongelmina. Suojaravinteet ovat koiran elimistössä vuorovaikutuksessa ja niiden imeytymisessä vaihtelua mm. koiran ruokavalionkin vaikutuksesta. Kaikki puutostilat eivät näy ulospäin, mutta toiset on helpompi havaita:
Huonokuntoiset kynnet hyötyvät kivennäisistä, kalsiumista ja esim. omega-3-ravintoöljystä. Koiran laihtuminen ja väsymys voi helpottua foolihapon avulla, jota on mm. Avital Nutrient Plus -lisäravinteessa. Haavojen hidas paraneminen ja suolisto-ongelmat voivat kertoa B-ryhmän vitamiinien puutteesta. Sinkin puutoksen oireita voi olla:
kaljut silmänympärykset
halkeilevat anturat huono ja hilseilevä turkki
koiran kutina
ihon hidas paraneminen
väsymys
koiran karvanlähtö.
Karvan vaihtuessa sekä iho-ongelmissa ihon ja turkin kuntoa on hyvä tukea sinkkiä ja biotiinia sisältävillä ravintolisillä sekä esim. Nutrolin Skin & Coat -ravintoöljyllä. Karvanlähdön aikaan erityisesti pitkäkarvaisilla koirilla sinkin tarve voi kasvaa, sillä turkin uusiutuessa keratiinintuotanto on korkeimmillaan. Myös B-vitamiinilisästä voi olla tällöin hyötyä. Sinkki, biotiini ja Nutrolin Skin & Coat edistävät myös näyttelykoirien turkin kiiltoa ja elinvoimaisuutta, annostelu kannattaa aloittaa viimeistään noin kuukausi ennen näyttelyä. Hyväkuntoinen turkki tarvitsee eläinproteiinia ja rasvaa: mitä enemmän koiralla on turkkia, sitä enemmän se niitä tarvitsee, jotta turkki saa riittävästi rakennusaineita pysyäkseen kunnossa. Steriloidun ja kastroidun huonolaatuisen turkin avuksi voi olla kollageeni, joka on mm. ihon tukiproteiini.
Kotiruokaa syövä koira tarvitsee lisäravinteita, samoin raakaruokaa voi olla tarpeen täydentää, jos ruoka ei ole valmiiksi tasapainotettua täysravintoa. Tyypillisimpiä tarvittavia lisiä ovat sinkki ja D-vitamiini, luutonta kotiruokaa syövä koira tarvitsee myös kivennäisiä ja vitamiineja. Kalsiumia sisältävä monivitamiini koiralle on hyvä ratkaisu kotiruoan täydentämiseen. Kalsiumlisä tarpeen myös, mikäli raakaruokaa syövä koira ei voi syödä lainkaan luuainesta.
Koiran sinkin tarve on noin 1-2 mg/kg/vrk, pennuilla sekä seniorikoirilla on suurempi sinkin tarve. Sinkkilisästä hyötyvät myös koirat, joilla on atooppinen iho tai allergia, joka oireilee iholla. Myös tiine ja imettävä koira sekä kovassa fyysisessä rasituksessa oleva koira tarvitsee enemmän sinkkiä. Sinkki säätelee mm. solujen insuliiniherkkyyttä ja siten koiran elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Koiran sinkin puutos pienentää insuliinipitoisuuksia ruokailun jälkeen, mikä heikentää siten elimistön kykyä käyttää hiilihydraatteja, mikä taas voi heikentää fyysisestä rasituksesta palautumista ja lihasten kehittymistä. Sinkki on tärkeimpiä koiran tarvitsemia hivenaineita.
D-vitamiini on välttämätöntä fosforin ja kalsiumin imeytymiselle, luuston ja lihasteen kasvuun sekä hyvän terveyden ylläpitoon. D-vitamiinin riittävästä saannista on erittäin tärkeää huolehtia kasvuikäisellä koiranpennulla terveen luuston ja lihaksiston kehittymiseksi. Täysravinnot sisältävät suositeltuja annoskokoja noudatettaessa koiran tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet, mutta esimerkiksi itse koostetun raakaruokavalion tai kotiruoan D-vitamiinimäärän täyttyminen tulee laskea. Mikäli täysravintoa syövän koiran annoskoot ovat suositusmääriä pienempiä esim. painon kertymisen tai ruokahaluttomuuden vuoksi, on suositeltavaa varmistua riittävästä D-vitamiinin saannista. Ravintoneuvoja on hyvä apu ruokinnan pulmissa ja ruokavalion suunnittelussa.
Koiran D-vitamiinin tarve on noin 0,25 mikrogrammaa (µg) / koiran painokilo / vuorokausi. Pennuille D-vitamiinia annostellaan oletetun aikuispainon mukaisesti. D-vitamiini on rasvaliukoinen ja sitä voi annostella kerran viikossa, mikä on helpompaa erityisesti pienille koirille, joilla tarvittava annosmäärä on pienempi. Annostelussa tulee huomioida ravinnosta saatavan D-vitamiinin määrä, sillä D-vitamiinin liikasaannista on myös haittoja.Raakaruokaa syövillä koirille esimerkiksi rasvainen kala, riista sekä kananmuna ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä. Raakaruokinnassa ravintoaineet pyritään saamaan luonnollisista lähteistä, mutta lisäravinteilla saa helposti taattua riittävän hivenaineiden ja vitamiinien saannin. Lue lisää koiran raakaruokinnasta.
Koiran hampaat on tärkeää pitää kunnossa. Koiran ientulehdus ja pahanhajuinen hengitys ovat yleisiä ongelmia, jotka kertovat huonosta suuhygieniasta. Hampaiden pinnalle jäänyt plakki kovettuu koiran hammaskiveksi, jonka karhea pinta toimii kiinnitysalustana bakteereille. Tulehdus alkaa hampaiden pinnalle kertyvästä plakista ja voi edetä vähitellen ienrajasta syvemmälle aiheuttaen parodontiitin, joka on riski koiran terveydelle. Suun tulehdukset altistavat myös koiran elimistön tulehduksille ja heikentävät vastustuskykyä. Tärkein keino koiran hampaiden hoidossa on päivittäinen plakin poisto hampaidenpesulla, mutta myös ruokavaliolla voi vaikuttaa hampaiden hyvinvointiin.
Koiran ruokaan päivittäin lisättävä luonnollinen Plaque Off -jauhe ehkäisee plakkia ja hammaskiveä sekä vähentää suun bakteeripitoisuutta. Plaque Off on merilevää, jonka ainesosat siirtyvät ruoansulatuksesta verenkiertoon ja muuttavat syljen koostumusta sellaiseksi, että se torjuu plakin ja hammaskiven muodostumista aiheuttavia bakteereja ja kuohkeuttaa jo muodostunutta hammaskiveä helpommin poistettavaksi.
Tietyt maitohappobakteerit ovat myös avuksi koiran pahanhajuisen hengityksen torjumisessa ja ientulehduksen ehkäisyssä. Petguide suu ja hampaat sisältää tarkasti valittuja maitohappobakteerikantoja, jotka kestävät syljen ja hapen suussa muodostamat olosuhteet ja syrjäyttävät koiran suusta haitallisia bakteereja. Jatkuvasti käytettynä Petguide ylläpitää hyödyllistä mikrobistoa.
Koiran lisäravinteiden tarve vaihtelee terveydentilan, iän, aktiivisuuden ja ravinnon mukaan.
Seniorit ja aktiiviset koirat tarvitsevat rasituksesta riippuen mm. B- ja E-vitamiinia, omega-3-rasvahappoja sekä nivelravinteita: mm. glukosamiinia, kondroitiinia, MSM:ää ja hyalyronia.
Koiran karvanlähdön aikaan ja iho-ongelmissa biotiinia, sinkkiä ja rasvahappoja sisältävät lisäravinteet tukevat ihoa ja turkkia.
Luutonta kotiruokaa tulee täydentää kivennäisillä ja vitamiineilla. Kalsiumia sisältävä monivitamiini koiralle on hyvä ratkaisu.
Raakaruokavaliota voi olla tarpeen täydentää mm. E- ja D-vitamiineilla sekä sinkillä.
Maitohappobakteerikuuri on tarpeen, jos koiran suoliston bakteeritasapaino järkkyy.
Koiran plakkia ja hammaskiveä voi ehkäistä mm. Plaque Off ja Petguide suu -ravintolisillä.
Ravitsemusneuvoja auttaa tarvittaessa koiran ruokavalion suunnittelussa ja ruokintaan liittyvissä ongelmissa.