Pennun sosiaalistumisen herkkyyskausi alkaa neljän viikon iästä ja jatkuu pennusta riippuen noin 12-14 viikon ikään saakka. Koiranpentujen luovutusikä on yleensä noin kahdeksan viikkoa: tässä iässä uuteen kotiin lähtevä pentu on parhaassa sosiaalistumisiässä. Tätä tärkeää vaihetta ei tule hukata! Pentuaikana hankitut hyvät kokemukset antavat hyvän pohjan tasapainoisen aikuisen koiran kehittymiselle.
Sosiaalistamisen herkkyyskausi on vain kerran koiran elämässä, ja sinä aikana koiranpentu tottuu uusiin asioihin poikkeuksellisen nopeasti ja oppii pitämään niitä normaalina osana sen elinympäristöä. Hyvin toteutettu sosiaalistaminen antaa koiralle itsevarmuutta. Herkkyyskauden alussa pennuilla ei yleensä ole välttämiskäytöstä, joten uusiin asioihin tottuminen sujuu helposti. Esimerkiksi pentujen käsittely, erilaiset äänet ja alustat sekä uusiin ihmisiin tutustuminen kasvattajan luona sosiaalistavat pentuja. Kasvattajalla saadut kokemukset totuttavat pentua sen tulevaan elinympäristöön.
Uudessa kodissa muutaman päivän totuttelun jälkeen on aika esitellä pennulle uusia kokemuksia – joka päivä jotakin uutta. Tee se aina pennun ehdoilla ja anna pennun määritellä, miltä etäisyydeltä uusia asioita tarkastellaan. Anna pennulle aikaa ihmetellä maailmaa, se on sille aivan uutta! Pennun kanssa oleillaan rauhassa uudessa tilanteessa aina huolehtien, että pennulla on turvallinen olo. Luovutusikäisellä pennulla on jo välttämiskäytöstä ja 6–8 viikon iässä pentu on herkkä stressaaville tilanteille. Säikähtämisestä voi tulla pysyviä pelkoja – tarkkaile pennun eleitä, jotta etenet pennulle sopivassa tahdissa. Jos pentua jännittää, pidä etäisyyttä uuteen asiaan tai helpota tilannetta muuten, jotta pentu rentoutuu. Pennun voi ottaa syliin, kunhan ei itse lähde pennun pelkoon mukaan, sillä se vain vahvistaa pelkoa. Palkitse pentua herkuilla ja kehuilla, kun se esim. katselee jännittävää asiaa uteliaasti, näin vahvistat oikeaa tunnetilaa. Pentu lukee ihmisen tunnetiloja ja oma suhtautumisesi erilaisiin asioihin kertoo pennullekin, miten niihin tulisi reagoida.
Aloita lähiympäristöstä ja etene vähitellen kauemmaksi ja vilkkaammille paikoille. Kaupungissa asuva voi vierailla pennun kanssa maaseudulla ja toisin päin. Vaikka pennun kanssa olisi tarkoitus matkustaa pääasiassa omalla autolla, kannattaa kulkea pennun kanssa myös julkisilla liikennevälineillä. Matkalla treenimakkaralla tai märkäruoalla täytetty nuolumatto voi tarvittaessa auttaa pitämään pennun rauhallisena ja rentona. Uudet kokemukset väsyttävät koiranpentua, sosiaalistamisreissun jälkeen vastapainoksi pentu tarvitsee lepoa ja rauhaa.
perheen mahdolliset muut lemmikit
lapset (ohjeista lapsia olemaan rauhallisia pennun kanssa)
eri ikäiset ihmiset erilaisissa asusteissa, kuten hattu päässä tai sateenvarjon kanssa
Peten Koiratarvikkeen myymälä sekä muut koiraystävälliset paikat
matkustaminen autossa ja julkisissa liikennevälineissä
kodinkoneiden äänet, imurointi, pesukone
erinäköisten koirat ja niiden ohittaminen
kaupan parkkipaikka, rautatieasema, tori, kauppakeskus
erilaiset ohikulkevat liikennevälineet
maatila ja kotieläimet
järven ranta
metsä ja pelto
kaupungissa liikkuminen
silta, tunneli, porraskäytävä, hissi, kellari, kahvila
monenlaiset alustat
erilaiset äänet. Aloita kovien äänien esittely hiljaisella volyymilla, jotta pentu pysyy reippaana eikä juuri huomaa ääntä. YouTubesta voi soittaa esim. ilotulituksen, ukkosen ja hälytysajoneuvojen ääniä. Samalla voi leikkiä pennun kanssa tai tarjota ruokaa, niin äänet yhdistyvät mukavaan tunnetilaan.
koiranpennun yksinolo – aloita lyhyistä hetkistä.
valjaat ja kaulapanta – säädettävät Y-valjaat ovat hyvät pentuvaljaat ja pikalukollinen, säädettävä panta on helppo pukea.
Koiranpennun rokotus tarttuvia tauteja vastaan annetaan 12 ja 16 viikon iässä. Pennulla on täysi rokotussuoja muutama viikko jälkimmäisen rokotuksen jälkeen, mutta sitä ennen emonmaidosta saadut vasta-aineet auttavat suojaamaan pentua. Tarttuvien tautien pelossa ei kannata pitää pentua vain kotona, sillä ainutkertainen sosiaalistumisaika menee tällöin ohi.
Ennen täyttä rokotussuojaa pennulle voi esitellä monia asioita ja antaa pennun tavata rokotettuja ja terveitä koiria, jotka ovat ystävällisiä pennuille. Ota huomioon pennun temperamentti sekä koirien kokoerot. Ujo pentu voi säikähtää riehakasta aikuista koiraa, vaikka se olisikin iloinen ja hyväntahtoinen. Rauhallinen aikuinen koira voi olla erinomainen kaveri pennulle ja samankokoisten pentujen kanssa leikkiminen kehittää pennun kehonhallintaa. Pennun on hyvä nähdä eri näköisiä koiria, kuin mihin se on kasvattajan luona tottunut. Ohikulkevien koirien näkeminen kauempaa, vaikka puistonpenkillä istuen on erinomaista koiriin sosiaalistumista.
Kytkettynä tapaaminen ei välttämättä ole hyvä idea, sillä hihna voi estää koiraa viestimästä, niin kuin koira on tarkoittanut. Pennulle voi myös muodostua odotusarvoja, että muita koiria moikataan lenkillä ja turhautua, kun aina ei pääsekään tervehtimään: kaikki vastaantulevat koirat eivät halua muita koiria lähelleen. Pentu kannattaa opettaa ohittamaan vastaantulevat vieraat koirat esim. ottamalla kontaktin taluttajaan. Näin pentu oppii hyvän hihnakäytöksen. Koirakaveria voi tavata esim. aidatulla pihalla tai muussa turvallisessa paikassa, jossa koirilla on tilaa ja alusta on pitävä. Koirapuistot ja muut koiratapahtumat kannattaa jättää myöhemmäksi, kunnes pennulla on täysi rokotussuoja.
Pentu kiinnittää usein vastaantulijoiden huomion. Voit pyytää tervehtijöitä laskeutumaan kyykkyyn pennun tasolle ja antaa pennun lähestyä omaa tahtiaan. Kumartuminen ja päähän koskeminen voi olla pennusta pelottavaa, sillä koiralle tällainen kehonkieli tarkoittaa uhkaa. Toiset pennut ovat avoimia ja pitävät ihmisistä varuksetta, toiset ovat harkitsevia.
Sosiaalistamiskauden päätyttyä noin kolmen kuukauden iässä opittuja asioita kannattaa ylläpitää vähintään vuoden ikään saakka. Silloin opituista asioista tulee pysyviä, eikä pentu ala arastelemaan jotakin asiaa, jota se ei ole kohdannut muutamaan kuukauteen.
Kulje kaikkialla, minne koiran kanssa saa mennä.
Etene pennun ehdoilla, jotta pentu pysyy reippaana.
Kannusta ja palkitse pentua avoimesta suhtautumisesta.
Jos pentu säikähtää, pysy itse rauhallisena.
Anna pennun levätä.