Koiran ulkoilutus pakkasella on tärkeää suunnitella koiran tarpeiden mukaan. Koiran pukeminen talvella on usein tarpeellista, sillä ohutturkkinen tai pohjavillaton koira palelee helposti. Yleinen sääntö on, että jos itse tarvitset takin, myös ohutturkkinen koira hyötyy lämpimistä vaatteista
Koiran vilun tunnistaa hytisemisestä, köyrystä selän asennosta, tassujen nostelusta, jalkojen väliin vedetystä hännästä, päänmyötäisistä korvista ja surkeasta ilmeestä. Kehon lämpötilan säätely on yksilöllistä ja myös liikkuminen tuottaa lämpöä, joten lenkkivauhdillakin on merkitystä paleluun. Talvella autossa odotteluun koira tarvitsee lämpimämmän takin kuin reippaalle lenkille. Erityisesti pienet koirat, pohjavillattomat, karvattomat ja seniorikoirat palelevat helpoiten ja tarvitsevat paksun talvitakin Paksuturkkisemmille roduille riittää ohuempikin ns. kuoritakki. Pitkäturkkisilla koirilla hyvä valinta talviulkoiluun on koiran haalari, joka suojaa karvoihin tarttuvilta lumipaakuilta ja tekee siten ulkoilusta mukavampaa. Erityisen viluista koiraa auttaa kerrospukeutuminen: talvitakin tai -haalarin alle voi pukea paidan tai neuleen.
Kylmässä autossa odottelu: Koira tarvitsee paksun talvitakin.
Reipas lenkki: Ohuempi kuoritakki voi riittää.
Pienet, pohjavillattomat ja karvattomat rodut: Näille paksu talvitakki on lähes aina tarpeen.
Pitkäturkkiset koirat: Haalari suojaa lumipaakuilta, jotka voivat tehdä ulkoilusta epämiellyttävää.
Koiran takki lisää myös näkyvyyttä, sillä useissa takeissa on heijastimet, jotka saavat myös koiran näkymään ajovaloissa pimeän aikaan. Peten laajasta valikoimasta löydät erilaisia takkeja eri kokoisille ja mallisille koirille joka säälle. Paksut talvitakit sekä lämpöä heijastavat toppatakit sopivat koville pakkasille, kevyemmät mutta lämmittävät ja vettäpitävät välikausitakit ovat käytännöllisiä Suomen sääolosuhteissa, kevyet koiran sadetakit pitävät turkin kuivana ja viileällä paita tai neule lämmittää. Koiran haalarit sekä pakkasille että kurakeleille suojaavat kokonaisvaltaisesti.
Koiran vaatteissa ilmoitettu mitta tarkoittaa selän pituutta: mittaa koirasi selän pituus kaulapannan kohdalta hännän tyveen. Takit on yleisesti mitoitettu sopimaan niin uroksille kuin nartuille, mutta koirat ovat yksilöitä – jos takki ei ole sopiva, voit palauttaa sen veloituksetta. Muita huomioitavia seikkoja ovat mm. koirasi etujalkojen välinen leveys – kapearintaisille sopii kapea rintakappale. Turkkikoirilla jalkalenkitön takki voi olla jalkalenkillistä parempi vaihtoehto ja vaatteisiin tottumaton koira voi hyväksyä kahisemattoman koiran fleecetakin, softshelltakin tai neuleen parhaiten. Huomioi myös, miten koira kantaa häntäänsä: pitkälle laskeutuva takahelma sopii matalalle hännänkiinnitykselle, korkea häntä tarvitsee lyhyemmän takahelman tai esim. häntäaukon.
Lämpö suojelee lihaksia. Autossa odotteluun kylmällä säällä koiralla on hyvä olla talvitakin lisäksi alusta, joka heijastaa koiran kehonlämpöä takaisin ja auttaa pitämään koiran lämpimänä. Takin ja lämpimän alustan lisäksi koira tarvitsee myös huolellisen lämmittelyn ennen esim. agilitytreenejä tai koirakavereiden kanssa leikkimistä. Leikin päästessä vauhtiin takin voi ottaa pois – näin se säilyy myös ehjänä – ja pukea taas päälle leikkituokion päätteeksi.
Koiran tassut ovat ulkoillessa jatkuvasti kosketuksissa kylmän maanpinnan kanssa, tassujen kautta haihtuu suuri osa koiran kehonlämmöstä. Koira kertoo palelevista tassuista nostelemalla niitä yksitellen. Koiran tossut auttavat pitämään tassut lämpimänä, suojaavat tiesuolalta, soralta ja anturoiden pakkashalkeamilta. Tossut ehkäisevät myös lumipaakkujen kertymistä tassukarvoihin, jolloin lenkki sujuu mukavammin. Lue lisää koiran tossujen valinnasta.
Kanta-asiakkaana saat käyttöösi kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset! Lisäksi kuitit ja suosikkiostokset pysyvät tallessa omilla sivuillasi.
Kaikki koirat eivät ole tottuneet käyttämään vaatteita, ja niiden pukeminen voi aluksi tuntua oudolta. Oikein totuttamalla koira oppii kuitenkin pitämään takkia tai tossuja luonnollisena osana talviulkoilua. Tässä vinkit onnistuneeseen totuttamiseen:
Aloita varhain ja rauhallisesti:
Totuttaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kovia pakkasia tai ensimmäistä käyttötarvetta. Anna koiran ensin haistella ja tutkia vaatetta tai tossuja kotona rauhassa.
Palkitse positiivisesta käytöksestä:
Käytä herkkuja, kehuja tai leikkiä palkintona aina, kun koira hyväksyy vaatteen läheisyyden tai sallii sen pukemisen. Positiivinen vahvistaminen auttaa koiraa yhdistämään vaatteen miellyttävään kokemukseen.
Aloita lyhyillä käyttöajoilla:
Pue takki tai tossut koiralle lyhyeksi ajaksi sisätiloissa. Anna sen pitää vaatteita päällään vain hetken ja poista ne ennen kuin koira alkaa hermostua. Pidennä käyttöaikaa vähitellen.
Harjoittele liikkumista:
Koiralle tossut voivat tuntua aluksi hankalilta, ja se saattaa nostella tassujaan oudosti. Kannusta koiraa liikkumaan leikin tai herkkujen avulla, jotta se huomaa, ettei tossuissa ole mitään pelättävää.
Valitse sopivat materiaalit:
Vaatteisiin tottumaton koira hyväksyy usein pehmeät ja kahisemattomat materiaalit, kuten fleece- tai softshell-takin, helpommin kuin paksut ja äänekkäät vaatteet. Tossuissa taas pehmeä vuori ja joustavat tarrakiinnitykset lisäävät mukavuutta.
Pukeutuminen rutiiniksi:
Tee takin tai tossujen pukemisesta osa koiran arkea, esimerkiksi ennen jokaista talvilenkkiä. Rutiinit auttavat koiraa suhtautumaan vaatteisiin luonnollisesti.
Älä pakota:
Jos koira jännittää tai vastustelee, älä pakota sitä pukemaan vaatteita. Palaa rauhallisesti askel takaisin ja anna koiralle enemmän aikaa tottua vaatteisiin ilman painostusta.
Oikeanlaisen harjoittelun avulla koirasi oppii käyttämään vaatteita ilman stressiä, ja talvilenkit sujuvat mukavasti myös pakkasilla.