Saksanpaimenkoira on suuri ja voimakas koirarotu, joka on suosittu niin palveluskoirana, perhekoirana kuin harrastuskoirana. Se on tänä päivänä yksi maailman yleisimmistä koiraroduista ja tunnettu älykkyydestään, uskollisuudestaan ja vahvasta työhalustaan. Millaista on omistaa saksanpaimenkoira? Miten saksanpaimenkoirat tulevat toimeen lasten kanssa? Mitä on tärkeää ottaa huomioon ennen saksanpaimenkoiran hankkimista? Lue lisää näistä ja paljon muusta.
Korkeus: Urokset: 60–65 cm, nartut: 55–60 cm. Rungon pituus on noin 10–17 % säkäkorkeutta suurempi.
Paino: Urokset: 30–40 kg, nartut: 22–32 kg
Värit: Musta punaruskein tai ruskein merkein, merkkien väri voi vaihdella keltaisesta vaaleanharmaaseen. Yksivärinen musta, harmaa tummemmin sävytyksin, musta manttelilla ja maskilla. Valkoinen väri ei ole hyväksyttävä.
Elinikä: 9-13 vuotta
Alkuperä: Saksa
Luonne: Älykäs, uskollinen, työhaluinen
Erityispiirteet: Palveluskoira, työkoira, perhekoira
Saksanpaimenkoira on voimakas koirarotu, jolla on lihaksikas vartalo ja hieman laskeva lantio. Saksanpaimenkoiralla on kaksi karvanlaatumuunnosta: normaalikarvainen ja pitkäkarvainen, joissa molemmissa on pohjavilla. Turkki on kaksikerroksinen ja tiivis, päällimmäinen kerros on suora ja kova ja pohjavilla on pehmeää. Turkki on helppohoitoinen ja harjaaminen riittää. Värit vaihtelevat mustan ja ruskean, mustan ja punaisen, sävytetyn harmaan ja täysin mustan välillä. Rodulla on pystyt, suipot korvat ja matalalla kannettu häntä.
Saksanpaimenkoirat tarvitsevat paljon liikuntaa, koulutusta ja henkisiä virikkeitä voidakseen hyvin, ja ne sopivat aktiiviseen ja liikunnalliseen kotiin. Omistajan tulee käyttää runsaasti aikaa saksanpaimenkoiran koulutukseen positiivisesti vahvistamalla, jotta koirasta kasvaa tasapainoinen aikuinen koira. Saksanpaimenkoira tulee aina vähintään peruskouluttaa, mikä tarkoittaa sellaista hallittavuutta, että koira tottelee ohjaajaansa joka tilanteessa. Rotu on tunnettu uskollisuudestaan ja työhalustaan, mikä tekee niistä erinomaisia työkoirina, palveluskoirina ja perhekoirina.
Saksanpaimenkoirat ovat usein omaan perheeseensä hyvin kiintyneitä ja suojelevia, ja ne voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Tämä tekee niistä erinomaisia vahtikoiria ja samalla on hyvä huomioida, että mm. ulkoillessa muiden koirakoiden ohittamiseen rentona ja rauhallisena kannattaa panostaa. Rotumääritelmän mukaan saksanpaimenkoiran tulee olla luonteeltaan vahvahermoinen, tasapainoinen, itsevarma, hyvin avoin, säyseä (paitsi ärsytettynä), tarkkaavainen ja ohjattavissa oleva. Sillä täytyy olla luontaiset vietit, hyvä stressinsietokyky sekä itsevarmuutta, mitä seura-, vahti-, suojelu-, palvelus- ja paimenkoiralta edellytetään.
Ne ovat usein keskittyneitä, valppaita ja reagoivat nopeasti käskyihin, mikä tekee niistä ihanteellisia erilaisiin palveluskoiralajeihin. Saksanpaimenkoira oppii helposti ja rakastaa työskentelyä.
Saksanpaimenkoirat ovat yleensä erittäin hyviä lasten kanssa, erityisesti jos lapsi ja koira ovat kasvaneet yhdessä. Saksanpaimenkoirat ovat suojelevia ja kärsivällisiä, mutta kuten kaikkien koirien kohdalla, on tärkeää valvoa lasta ja koiraa yhdessä sekä opettaa, miten toimitaan.
Saksanpaimenkoiran pentu tarvitsee varhaista sosiaalistamista ja koulutusta kehittyäkseen itsevarmaksi ja tasapainoisiksi aikuiseksi koiraksi. Pennut ovat energisiä, uteliaita ja täynnä elämää, kuten muidenkin rotujen pennut.
Saksanpaimenkoira tarvitsee vähintään yksi tai kaksi tuntia liikuntaa päivittäin. Mm. kävely, juokseminen ja palveluskoiralajit tarjoavat sekä fyysistä toimintaa että henkisiä virikkeitä.
Laadukas, proteiinipitoinen koiranruoka on usein suositeltavaa saksanpaimenkoiralle. Ruokavalion tulisi sisältää myös kaikki tarvittavat vitamiinit ja mineraalit tukemaan aktiivista elämäntyyliä ja lihasmassaa.
Ruokamäärä vaihtelee koiran iän, painon ja aktiivisuustason mukaan. Steriloiminen tai kastroiminen voi altistaa ylimääräisen painon kertymiselle, kuten muillakin koirilla.
Kyllä, saksanpaimenkoirilla voi olla taipumusta tiettyihin terveysongelmiin, kuten lonkka- ja kyynärpäädysplasiaan, degeneratiivista myelopatiaan ja tiettyihin autoimmuunisairauksiin. Saksanpaimenkoira kuuluu PEVISA-ohjelmaan ja pentueen vanhemmilla tulee astutushetkellä olla virallinen lonkka- ja kyynärkuvauslausunto, selkälausunto (LTV), sekä luonnetta kuvaava arvio, testi tai koe tehtynä.
Varhainen sosiaalistaminen ja tottelevaisuuskoulutus ovat välttämättömiä saksanpaimenkoiralle. Ne ovat erittäin älykkäitä ja koulutettavia, joten palveluskoira- ja tottelevaisuuslajit tai muut harrastukset ovat usein suositeltavia. Saksanpaimenkoiran koulutus on tarpeen myös kotikoiralle, jotta koira on aina hallinnassa.
Saksanpaimenkoira sai alkunsa Saksassa 1800-luvun lopulla. Rodun kehitti kapteeni Max von Stephanitz, joka halusi luoda ihanteellisen työkoiran sekä fyysisiltä että henkisiltä ominaisuuksiltaan.
Saksanpaimenkoiran hinta voi vaihdella noin 1300 ja 1700 euron välillä riippuen kasvattajasta, vanhempien meriiteistä ja siitä, onko koira tarkoitettu työ- vai seurakoiraksi.
Pentueen vanhemmilla tulee olla jokin luonnetta kuvaava tulos tai arviointi tehtynä:
Hyväksytty SPL-jalostustarkastus
Suoritettu SPL-arviointi
Hyväksytty SPL-rodunomainen jalostuskoe
Kennelliiton hyväksymä palveluskoirakoe, jossa on tottelevaisuusosio sekä laukausvarmuustestaus (PAJÄ, PAEK, PAHA, PAVI, PAJÄ, IGP, PASU, IPO tai PAMR-tulos)
Hyväksytty Kennelliiton luonnetestitulos
Suoritettu Kennelliiton hyväksymä MH-luonnekuvaus
tai kyseessä on virkakoira
tai vastaava ulkomainen tulos.